Pedodontie
Pedodontia este specialitatea stomatologica ce se adreseaza copiilor, ocupandu-se cu profilaxia si tratamentul dintilor de lapte si a dintilor permanenti tineri. Vizita copilului la dentist trebuie sa se produca cat de timpurie; e de dorit ca aceasta sa se desfasoare intr-o atmosfera vesela, relaxata, copilul s-o perceapa ca pe o joaca.
Pedodontia se ocupa de toate aspectele preventiei si tratarii afectiunilor stomatologice ale copiilor: profilaxia, terapia, si nu in ultimul rand depistarea anomaliilor dento-maxilare si rezolvarea lor de catre ortodont. Modul in care medicul dentist colaboreaza cu pacientul- copil are o influenta decisiva asupra succesului actului terapeutic. Din acest motiv, este primordiala familiarizarea copilului cu medicul dentist, cu mediul din cabinetul dentar inainte sa apara vreo durere sau afectiune care sa-i poata da o anume reticenta.
In educarea sănătății orale a copilului un rol extrem de important, revine parintilor, deoarece o igiena efectuată regulat și conștiincios acasă, îi va crea pe tot parcursul vietii deprinderi sănătoase.
Dintii temporari erup intre 6 luni si 2 ½ ani. Desi, vor fi inlocuiti de dintii permanenti care erup intre 6-12 ani e necesara mentinerea acestora in cavitatea bucala pentru a asigura un echilibru functional si o dezvoltare optima a maxilarelor. Astfel, este importanta preventia leziunilor carioase prin instructaj de periaj, metode de profilaxie realizate in cabinetul de medicina dentara –fluorizari, igiena alimentatiei, profilaxia anomaliilor dento-maxilare prin depistarea si deconditionarea obiceiurilor vicioase (suptul degetului, respiratie orala, deglutitie infantila) dar si tratamentul leziunilor existente in cavitatea orala a micutului.